محمدرضا شجریانزمستان است

محمدرضا شجریان (زاده یکم مهر ۱۳۱۹ – هفدهم مهر ۱۳۹۹ شمسی) موسیقیدان و خواننده سبک اصیل ایرانی بود. وا همچنین خوشنویس در خطِ نستعلیق، رئیس شورای عالی خانه موسیقی ایران، بنیانگذار گروه شهناز و مخترع چند ساز موسیقی بود. وی در خواندن قرآن نیز فعالیت داشت و دعای ربنا، معروفترین تلاوت قرآنیِ او بود؛ این اثر را سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به عنوان اثر ملی ثبت کردهاست. همچنین سایت انجمن آسیا محمدرضا شجریان را پرآوازهترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی، خبرگزاری بیبیسی و سیانان وی را خوانندهٔ افسانهای ایران، روزنامهٔ ونکوورسان او را یکی از مهمترین هنرمندان موسیقی جهان و همینطور رادیوی عمومی ملی (اختصار: NPR) در سال ۲۰۱۰ میلادی وی را یکی از پنجاه صدای برتر جهان معرفی کرد و نیز وی نامزد دو جایزه گرمی بود.
شجریان در میان دوستداران خود با عنوان «خسروی آواز ایران» نیز شناخته میشود.
از فرزندان محمدرضا شجریان، همایون و مژگان در زمینهٔ موسیقی فعالیت دارند. خوانندگان سرشناسی چون ایرج بسطامی، مظفر شفیعی، حسامالدین سراج، حمیدرضا نوربخش، علی جهاندار و پسرش همایون از شاگردان شجریان هستند.
از ابتدای بهمن ماه سال ۱۳۹۸، وضع ریههای استاد به وخامت کشیده شد که منجر به بستری شدن در بیمارستان برای عمل جراحی بهمنظور «تعبیه راه عروقی جهت دارورسانی راحتتر و مؤثرتر» شد. اما بیست روز پس از مرخص شدن شجریان از بیمارستان، مشکلات تنفسی مجدداً او را در روز پنجشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۸ راهی بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان کرد و تا فروردین ۱۳۹۹ در بیمارستان باقی ماند.
محمدرضا شجریان، چهار سال پس از آنکه برای آخرین بار جلوی دوربین ظاهر شد و اعلام کرد ۱۵ سال است به بیماری سرطان مبتلاست، یکشنبه ۱۳م مهر ۱۳۹۹، به دلیل افت سطح هوشیاری در حدِ کمایِ عمیق به بخش مراقبتهای ویژه در بیمارستان جم تهران منتقل شد و عاقبت بعدازظهرِ پنجشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۹ در ۸۰ سالگی درگذشت.
آثار در مورد محمدرضا شجریان
چندین کتاب در مورد محمدرضا شجریان و آثار وی نوشته شده که برخی از آنها عبارتند از:
«راز مانا: (زندگی و دیدگاههای استاد محمدرضا شجریان)»، گفتگو و تدوین: محسن گودرزی، محمدجواد غلامرضاکاشی و علیاصغر رمضانپور، انتشارات گام نو.
«هزار گلخانه آواز»، به کوشش کاظم مطلق و مهدی عابدینی، معرفی ردیفهای آوازی توسط حمید جواهریان، انتشارات فراگفت.
«لطیفهٔ نهانی (گزیدهٔ گفتگوها و گفتارهای استاد محمدرضا شجریان و نقد و نظرهایی دربارهٔ او و آثارش)»، گردآورنده: ذبیحالله حبیبی نژاد، انتشارات مؤسسهٔ فرهنگی هنری ماهور.
«خسرو خوبان»، مهران حبیبی نژاد، انتشارات شلفین
«نغمههای سیاووش، متن آوازها و تصنیفهای ۵۱ نوار کاست و سیدی استاد محمدرضا شجریان»، محمد حکیمی کاخکی، انتشارات نینگار
«سروش مردم، زندگی و اندیشههای استاد محمدرضا شجریان»، عرفان قانعی فرد، انتشارات دادار
همچنین تعدادی فیلم مستند در مورد زندگی و آثار محمدرضا شجریان ساخته شدهاند، از جمله:
شجریان، پژواک روزگار، صادق صبا، تلویزیون بیبیسی فارسی
شجریان، از سپیده تا فریاد، شبکه افق